Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

clanak
MORSKE MIJENE
"Svaka se kapljica u svim oceanima svijeta pa i ona u najveim dubinama pokorava plimi i oseki. Grci su ve prije 2000 godina znali da Mjesec utjee na pojavu plime. Morske su mijene dva puta u mjesecu najvee, i to za mladog i punog Mjeseca. Te mijene nazvane su ive mijene."
Autor0000007313
YANN MARTEL
Yann Martel (Salamanca, panjolska, 25.6. 1963.-) je kanadski pisac najpoznatiji po romanu Life of Pi za koga je dobio Bookerovu nagradu 2002. godine. Yann Martel roen 1963. u panjolskoj. Studirao je filozofiju na Sveuilitu Trent, radio neobine poslove - sadio drvee, bio pera posua i zatitar - i putovao svijetom prije nego to se posvetio pisanju. Autor je meunarodno hvaljena romana Pijev ivot, koji je 2002. dobio nagradu Man Booker, preveden je na etrdeset jedan jezik i vie je od godinu dana bio na New York Timesovoj listi najprodavanijih knjiga. Njegova zbirka kratkih pria The Facts Behind the Helsinki Roccamatios te prvi roman Self, takoer su dobili izvrsne kritike. Objavio je i zbirku pisama kanadskom premijeru s naslovom What Is Stephen Harper Reading?. Yann Martel ivi u Saskatoonu, u kanadskoj pokrajini Saskatchewanu, sa spisateljicom Alice Kuipers i njihovim sinom Theom.
Autor0000005151
GEORGE ORWELL
Eric Arthur Blair (Motihari, Bengal, 25. lipnja 1903. London, 21. sijenja 1950.), poznatiji pod pseudonimom George Orwell, bio je engleski pisac i novinar. Najpoznatiji je po alegorijskom politikom romanu ivotinjska farma i antiutopijskom romanu 1984. Potonji, koji opisuje futuristiko totalitarno drutvo, doveo je do upotrebe pridjeve "orvelijanski" za opis mehanizma kontrole misli od strane drave. Orwellova knjievna i politika karijera bila je u raskolu izmeu njegove elje za veom jednakosti i drutvenom pravdom i njegovog nesigurnog stava prema klasi u koju je i sam pripadao srednjoj klasi. "Ne moete izgubiti nita osim svojih h-ova" jednom je rekao, rugajui se tabuima o izgovoru rijei srednje klase. U Hrvatskoj su izala Orwellova izabrana djela u 6 svezaka.
Autor0000008484
MICHAEL JACKSON
Michael Joseph Jackson (Gary, Indiana, 29. kolovoza 1958. - Los Angeles, Kalifornija, 25. lipnja 2009.), bio je ameriki pop glazbenik, iji je kontroverzni osobni ivot bio dio pop kulture zadnje etvrtine 20. stoljea. Roen je u brojnoj glazbenoj obitelji Jackson i sedmo je od od devetoro djece. Debitirao je na profesionalnoj glazbenoj sceni s jedanaest godina kao lan sastava Jackson 5. Solo karijeru zapoeo je 1971. godine dok je jo uvijek bio lan sastava. U kasnijim godinama, u javnosti je esto nazivan Kraljem popa. Pet njegovih solo studijskih albuma jedni su od najprodavanijih glazbenih materijala na svijetu: Off the Wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i HIStory (1995.). Poetkom osamdesetih godina dvadesetog stoljea, postao je dominantna figura u popularnoj glazbi i prvi afroameriki zabavlja koji je stekao jaki publicitet na MTV-ju. Popularnost video spotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-ju kao to su Beat It, Billie Jean i Thriller - poznati po transformaciji video spota u umjetniku formu i promidbeni alat pomoglo je relativno mladoj televiziji stjecanje ugleda. Video spotovi pjesama kao to su Black or White i Scream produili su Jacksonovu popularnost i tijekom devedesetih. Sa scenskim nastupima i video spotovima, Jackson je popularizirao veliki broj fiziki kompliciranih plesakih tehnika kao to su robot i moonwalk. Njegov svojstven glazbeni zvuk utjecao je na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i blues izvoae.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.